Terapie cu plasma PRP image
Bioregenerarea cu extract autolog de plasma si trombocite este o tehnica moderna care foloseste mecanismele proprii ale organismului pentru a-l regenera si vindeca.
          La baza acestei tehnici stau factorii de crestere pe care ii avem in sangele periferic si in celulele stem adulte.
         Plasma imbogatita in plachete se obtine prin recoltarea unei mici cantitati de sange (similar cu recoltarea de sange pentru analize) care este apoi prelucrat prin centrifugare. Lichidul astfel obtinut este un concentrat de factori de crestere (peste 40) ce va produce un proces de regenarere a tesutului conjunctiv si epitelial, va stimula cresterea productiei de colagen, se vor forma noi vase de sange, va determina o hidratare mai buna a tesutului, actiuni importante intr-un proces de vindecare si regenerare. La inceput tratamentul cu plachete a fost folosit in medicina sportiva pentru vindecarea leziunilor osteotendinoase, ligamentare si recuperarea rapida a sportivilor de performanta. Actual indicatiile tratamentului cu PRP s-au extins fiind folosit in medicina estetica dar si pentru vindecarea ranilor dificile, regenerarea nervilor, oaselor sau muschiului cardiac.
                Siguranta utilizarii tehnicii pe termen scurt si lung este foarte buna, folosindu-se o metoda pe care natura insasi a brevetat-o si o utilizeaza de cand exista viata.
              Tratamentul cu plasma PRP apartine terapiilor regenerative, acestea fiind singurele eficiente in inflamatii cronice musculoscheletale si in tratamentul durerii cronice. Factorii de crestere sunt eliberati in cantitati mari de trombocite la locul leziunii si initiaza o cascada de reactii necesare procesului de vindecare si regenerare.
             Acest tratament revolutionar numit sugestiv "Terapie vampir" este folosit si in medicina estetica deoarece injectiile cu PRP au efect de rejuvenare si lifting conferind pielii netezime, o stralucire deosebita si un aspect tineresc.
 
Tratamentul cu PRP se foloseste pentru:
  • tendinite (epicondilita, tendinita plantara, rotuliana, achileana, etc.)
  •  rupturi de tendon
  • leziuni degenerative tendinoase
  • leziuni degenerative - artroze (gonartroza, coxartroza, etc.)
  • leziuni de menisc
  • fasceita plantara
  • postraumatic (rupturi musculare, entorse, etc.)

Avantajele tehnicii
PRP este un compus natural recoltat din sangele propriu pacientului fara risc de alergii, infectii sau respingere.
Preparea PRP se face in fata pacientului, este simpla si rapida iar efectul obtinut este natural si de lunga durata.

Indicatiile bioregenerarii cu PRP
- zonele fetei, gatului si decolteului
- in zona perioculara(cearcane)
- scalp (zonele cu alopecie sau calvitie)
- orice alta regiune a corpului unde se doreste imbunatatirea texturii pielii si a tonusului.

Contraindicatii
- Trombocitopenie (numar scazut de trombocite in sange)
- Neoplazii
- Boli cronice severe
- Tratament anticoagulant

Se recolteaza aproximativ 10 ml. de sange care se centifugheaza cateva minute. Infiltratia cu PRP este bine tolerata desi dupa injectare se poate sa apara durere datorita raspunsului inflamator indus. In general este nevoie de 1-3 infiltratii in functie de tipul de afectiune, de nivelul de afectare si de timpul scurs de la aparitia leziunii. In cazul in care sunt necesare mai multe infiltratii acestea se fac la interval de 1-2 saptamani. In cazul artrozei, indiferent de stadiu se fac 3 infiltratii la interval de 7-14 zile. Este bine de stiut ca eficacitatea terapiei scade o data cu avansarea gradului de artroza.

Efecte secundare:

In primele zile dupa injectare poate sa apara durere moderata si semne inflamatorii reduse.